febr. 09

L’autorització del CSN a Garoña obre la porta a que les nuclears operin més de 40 anys

La llum verda del Consell de Seguretat Nuclear a que la central nuclear de Garoña pugui tornar a produir energia, fins al 2031 obre la porta a que les centrals nuclears espanyoles superin el xifra simbòlic dels 40 anys d’operació i arribin als 60.

Les centrals nuclears espanyoles van ser concebudes per operar quaranta anys… i la central de Santa Maria de Garoña, a Burgos, és la més antiga de tot el parc nuclear espanyol. Es va connectar a la xarxa elèctrica l’any 1970 i portava des del 2012 aturada, pendent de la nova autorització per seguir produint.

Ara, amb el vist i plau del Consell de Seguretat nuclear, s’obre la porta a que les altres centrals nuclears superin els 40 anys de vida útil, si compleixen amb tots els requisits de seguretat que exigeix el Consell. Les centrals nuclears d’Ascó compliran els 40 anys al 2023 i 2025, mentre que la de Vandellòs II ho farà al 2027.

El Consell de Seguretat Nuclear ha condicionat, però, el seu SÍ a la continuïtat de Garoña a uns 200 milions d’euros d’inversió, i a que el govern del PP en doni l’autorització definitiva. Tot i això, la portaveu de Greenpeace, Raquel Montón, reconeixia que s’obre la porta a allargar la vida de totes les centrals nuclears de l’Estat.

Des de Nuclenor, l’empresa propietària, formada per Endesa i Iberdrola, asseguren que caldrà estudiar ara si és rendible invertir els 200 milions i tornar a posar en funcionament la central de Garoña.

ANDREU PRUNERA

CRO 09-02-17 csn

febr. 09

La Generalitat negocia amb Ercros i Covestro la continuïtat de la planta de fosfat, a Flix

La Generalitat negocia amb Ercros i Covestro la continuïtat de la planta de fosfat bicàlcic de Flix en els propers anys. Covestro produeix àcid clorhídric per aquesta planta de Flix i el tancament podria perjudicar la seua activitat, i posar en perill 40 llocs de treball.

El conseller d’empresa i coneixement Jordi Baiget, assegura que estan negociant amb Covestro perquè garanteixi el subministrament a la planta de fosfat bicàlcic de Flix. Aquesta planta l’explota actualment l’empresa Timab Ibérica que produeix el fosfat per Ercros en règim de maquila.

Tot i això, el conseller ha lamentat que els treballs per implantar noves indústries a Flix estan sent molt complicats… i diu que l’Estat tampoc hi ajuda.

ANDREU PRUNERA / ACN

CRO 09-02-17 fosfat

febr. 09

El mot ‘ebrenc’ formarà part del diccionari de l’Institut d’Estudis Catalans a partir de l’abril

El mot ‘ebrenc’ formarà part del diccionari de l’Institut d’Estudis Catalans a partir del proper mes d’abril. La Fira del llibre ebrenc i diversos filòlegs del territori van inciar fa dos anys els tràmits per poder incloure aquest terme al diccionari, i finalment, el plenari de l’IEC ha acabat donant llum verd al nou mot.

ANDREU PRUNERA

CRO 09-02-17 ebrenc

febr. 09

Informatiu HORA 14 (9-2-17)

HORA 14. Cada dia a partir de les 13.50h arriba el moment de la informació del territori, la repassem amb Adriana Monclús i Andreu Prunera.

HORA_14_9-2-17

febr. 09

Entrevista Gerard Mercadé – ACRE (9-2-17)

HORA MÓRA D’EBRE. En Gerard Mercadé, el director de l’Arxiu Comarcal de la Ribera d’Ebre, ens ha acompanyat al programa d’avui per fer balanç del 2016 i per parlar-nos dels projectes de l’ACRE per aquest 2017 quan l’arxiu compleix 10 anys.

ENTREVISTA GERARD MERCADÉ 8-2-17 ARXIU

febr. 09

El COMEBE treu licita el projecte de rehabilitació del Poble Vell

El Consorci Memorial d’Espais de la Batalla de l’Ebre ha iniciat el concurs públic per redactar el projecte de rehabilitació del Poble Vell de Corbera d’Ebre.

Abans d’acabar el mes, tots els professionals podran presentar el seu projecte de consolidació del Poble Vell, i està previst que abans d’acabar l’any es duguin a terme les obres per evitar la degradació de les restes.

ANDREU PRUNERA

CRO 09-02-17 comebe

febr. 09

Avui què cuinem? la cervesa a la cuina amb Xavi Torà (9-2-17)

AVUI QUÈ CUINEM? Aquesta setmana al programa de cuina amb la Magda i l’Agustina hem parlat de la cervesa a la cuina, per això ens ha acompanyat en Xavi Torà de l’empresa de cervesa artesana Ginesart de Ginestar. L’Agustina ens ha explicat com fer una massa de pizza amb cervesa i la Magda ens ha preparat un conill amb cervesa, mentre que en Xavi ens ha portat la recepta de l’Olga Casanova de panna cotta de licor de cervesa.

AVUI CUINEM 8-2-17 CERVESA AMB XAVI TORÀ