Es compleixen 80 anys de la Batalla de l’Ebre

Avui fa 80 anys de l’inici de la Batalla de l’Ebre. La matinada del 24 al 25 de juliol els soldats de la República van creuar el riu Ebre, i va començar la batalla més cruenta de tota la Guerra Civil.

Es la veu d’alguns supervivents de la Batalla, que avui superen els 95 anys. Llavors, a penes superaven els setze anys. Formaven part de l’ofensiva republicana, desesperada, per unir Catalunya, que havia quedat aïllada, amb la resta del territori republicà, que resistia a Madrid, València i el sud de la península.

Després d’una primera ofensiva on els republicans van fer-se amb les poblacions de la Ribera d’Ebre, els combats van arribar a la Terra Alta, on Gandesa era la plaça clau. Els nacionals, millor armats i amb més recursos, van aconseguir aturar l’ofensiva.

115 dies després, el 15 de novembre, les tropes republicanes van tornar a passar el riu, en retirada. La derrota, va ser un cop definitiu per Catalunya i per la República. Dos mesos després, al gener de 1939, les tropes nacionals entraven a la ciutat de Barcelona, al març van entrar a Madrid… i a l’abril, la guerra es va acabar. Una Guerra que marcaria per sempre més les Terres de l’Ebre.

Des del passat cap de setmana i en els propers 115 dies, pràcticament totes les poblacions de l’Ebre celebraran algun acte de record a la Batalla, i per fomentar la pau. Ahir es va descobrir una placa en homenatge a les víctimes a Miravet, i a Ginestar hi va haver una marxa de torxes i una ofrena floral al riu.

L’última setmana de setembre i la primera d’octubre, Tortosa acollirà un congrés internacional sobre la Batalla, que reunirá historiadors i entitats de memoria històrica.

ANDREU PRUNERA

BatalladelEbre-80anys

Comments are closed.